La Fàbrica de Solfa – El Matarranya

C/ Arrabal del Puente, 16 – 44588 Beseit (Terol) – http://www.fabricadesolfa.com

Confesso que no era la meva primera tria a l’hora de celebrar l’aniversari de casament però la tossuderia d’una bona amiga em va dur a donar el pas: Aniriem a la descoberta del Matarranya.  El Matarranya és una comarca pertanyent a l’Aragó i més concretament a la provincia de Terol, tot i que dona la impressió de no haver-nos mogut de casa doncs aquí es parla català de la franja, es beuen vins de la Terra Alta i es mengen pastissets de cabell d’àngel -que en alguns pobles anomenen casquetes-, com ho fan a Rasquera i d’altres pobles de la part tarragonina. El lloc per passar la nit no presentava cap dubte, aniriem a l’hotel Rural “La Fàbrica de Solfa” perquè l’excusa per visitar el Matarranya era anar a aquest hotel en particular gestionat amb molt amor per tres germans, en Javi, en Ruben i l’Alberto…ah i el pare -que els ajuda també i que coneix molt bé Lloret perquè hi ve sovint de vacances-!

Agafem l’autopista i la deixem a Tortosa, el que ens permet enfilar riu Ebre amunt i beure els bancals plens de tarongers curulls de taronges madures fins arribar a Xerta, a on trobem el desviament cap al PN dels Ports de Beseit. Després del primer poble, Prat de Compte, comencem a divisar les Roques de Benet, un conjunt de roques que sobresurten de les muntanyes dels Ports i ben aviat ja trobem el poble d’Arnes, encara a Catalunya. Visitem el seu preciós casc antic amb el  majestuós edifici de l’ajuntament, que data de 1584 i és obra de Joan Vilabona de Queretes, una de les construccions més importants del Renaixement català a on destaquen el gran porxo de la planta baixa i les finestres de la planta noble.  Després comprem pa encara calent i amb olor de pa i una capsa de casquetes de cabell d’àngel al forn de la Lurdes (C/ Onze de Setembre,4)

Uns kilòmetres més avall i entremig de vinyes de garnatxa blanca i negre, ametllers i oliveres entrem a l’Aragó i arribem a Vall-de-roures, i un rètol a l’entrada del poble ens avisa que estem en “uno de los pueblos más bonitos de España”. El seu pont gòtic (any 1390) que travessa el riu Matarranya i que separa el poble dona fe d’un passat esplendorós . Destaquen l’església de Santa Maria La Major, el Castell i el seu Ajuntament. Una reproducció d’aquest edifici -que es va construir durant l’Exposició Universal de 1929-  la trobem a la plaça major del poble Espanyol de Montjuic a Barcelona. L’original és d’estil manierista i data de 1599,l obra del mestre Antoni de Champanach segons consta a l’escut de la façana.

Sis kilòmetres al sud seguint el riu Matarranya ens duen fins al poble de Beseit, a on passarem la nit. Dinem una de les especialitats de la zona, el “ternasco” i no sucumbim a la necessitat d’una bona becaina després de cruspir-nos-el, no fos cas que perdèssim la tarda. Seguim ruta per la zona i visitem el poble de La Frexneda – amb les runes de l’ermita de Sta. Bàrbara, de vistes esplèndides- i posteriorment anem fins el Salt de la Portellada a través d’un camí pedregós plé d’oliveres i ametllers. El Salt és un desnivell que produeix el riu Tastavins, afluent del Matarranya, provocant una cascada de 20 metres. Llàstima que el temps no acompanya per fer-hi un banyet perquè el lloc és encantador i bucòlic!

Al vespre i després d’un aperitiu davant l’acollidora llar de foc de l’Hotel Rural “La Fàbrica de Solfa” sopem al restaurant de l’hotel. Tenim encarregada taula per les 9 del vespre.  Ens dona la benvinguda una carta no massa extensa amb productes de primera qualitat i a preus, més que raonables, gairebé increïbles . Mentre en Ruben està als fogons preparant-nos el sopar, el seu germà en Javi -qui ens ha rebut a l’arribada al matí- comença a obrir garnatxes blanques i negres d.o.Terra Alta i entre tots dos germans, en un tres i no res ens munten un festival digne dels paladars i olfactes  més exigents i de difícil oblit. Al Matarranya s’hi fan alguns vins -com ara el Viscaí- però la competència en qualitat i varietat de la d.o. veina de la Terra Alta fa que no siguin massa valorats.

L’endemà diumenge un fantàstic buffet ens espera per donar la benvinguda al dia i encarar-lo amb alegria. Ens acomiadem de Beseit i dels nostres fantàstics anfitrions amb la promesa de tornar en una altra època de l’any. Aprofitarem per a fer les darreres compres de vi, oli i olives negres mentre emprenem el camí de tornada als pobles de Gandesa i Batea, ja en terres catalanes. Menció especial al Celler Menescal del poble de Bot a on parem a comprar el seu famós bàlsam de vinagre “Mercè del Menescal” (www.cellermenescal.com) aconsellats per en Javi de l’hotel

El dinar el fem a Falset, en plena terra del Priorat, al restaurant El Cairat (C/ Nou, 3 – http://www.restaurantelcairat.com). Un restaurant agradable i  petitonet que oferta dos menus gastronòmics farcits de productes de proximitat molt saborosos i una carta plena de referències de vins de la terra, i mai millor dit i al peu de la lletra: al Cairat hi trobareu només vins d.o. Priorat i d.o. Montsant…i no us els acabareu!!!

Per acabar, agraïr tots els consells de la Maria de La Roca….sense ella i la seva insistència res de tot això hagués estat possible!!!

 

 

Productes Km.0  tastats durant el cap de setmana:

Oli:  Mas de Catxol – Oli ecològic de primera premsada
Vinagre balsàmic:  Merce del Menescal
Ilercavònia  D.O. terra alta 100% garnatxa blanca
ALTÉS- HERÈNCIA 2014 D.O. TERRAC ALTA 100% GARNATXA BLANCA
NEGRE BARBARA FORÉS 2012 – D.O. TERRA ALTA  GARNATXA NEGRA & SYRAH I SAMSÓ
ALTÉS-HERÈNCIA 2014 D.O. TERRA ALTA 100% GARNATXA NEGRA
ARTAI 2011 D.O.PRIORAT  SAMSÓ & GARNATXA NEGRA & CABERNET SAUVIGNON & MERLOT I SYRAH

20151107_113217     20151108_095356

20151107_161407             20151107_115436 20151107_123911            20151108_104441

20151108_135635        20151108_110816

20151107_124004        20151107_165027

 

20151107_142325       20151107_194626
20151107_212900      20151107_213053
20151108_091233         20151107_130110

 

Anuncis

Un pensament sobre “La Fàbrica de Solfa – El Matarranya

  1. Noia………a mi, que m’apassiona tant aquest trosset de terra, llegir això m’hi transporta, em sembla trobar-me allà davant la llar de foc fent petar la xerrada amb l’Alberto mentre en Javi ens porta una copa de vi de qualsevol de les petites bodegues properes i mentre en Ruben ens prepara un excel•lent sopar digne dels paladars més sibarites.
    M’encanta de veritat que us hagi agradat i espero que algun dia ens hi trobem!!!!
    Una abraçada!!!!!

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s